vline1
Ogledalce.co.rs logo  
Kategorije oglasa Početna Mali oglasi Upis firmi Index firmi Marketing  
POSAO
USLUGE
NEGA LICA I TELA
SHOPPING
SVE ZA VENČANJE
SVE ZA DECU
KUĆA I BAŠTA
GASTRONOMIJA
SPORT I REKREACIJA
ZDRAVLJE I MEDICINA
HOBI I RAZONODA
 
 
 
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
 
 
TEKST    
 
       
Program akcija u Srbiji
povodom 8. marta 2011.
Izvor: Rekonstrukcija ženski fond
vaši komentari (0) Komentari pošaljite komentar

Program obeležavanja 8. marta u Srbiji 2011. godine. i dešavanja ženskih grupa širom Srbije vezane za 8 mart.
 
Program obuhvata dešavanja u gradovima: Beograd, Novi Sad, Bogojevo, Kruševac, Kragujevac, Novi Bečej, Vlasotince, Ilandža, Prijepolje, Kraljevo, Niš, Vranje, Požega, Užice, Leskovac.

Dečiji Romski Centar, Beograd
Dečiji Romski Centar
8. martovska radionica
datum/vreme/mesto: 7. mart, 14 h, Čukarička padina, naselje "Šuma", Beograd

Program:

Tim Dečijeg Romskog Centra sa ženama u romskom naselju "Šuma", na Čukaričkoj padini, obeležava 8. mart, Međunarodni dan žena. Držimo  radionicu o značaju 8. marta da bismo približile ideju ženskih ljudskih prava. Delimo pamflete “Moje telo, moja teritorija”-16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i informatore ROMA Education Fund o pripremnom predškolskom programu, i upisu u prvi razred osnovne škole.

Po završetku radionice je proslava.

kontakt e-mail: derocent@eunet.rs
kontakt telefon: 011/24 32 422


Nulta tolerancija prema porodičnom nasilju nad ženama
sosvr@ptt.rs
SOS telefon Vranje (Odbor za ljudska prava Vranje)
www.hrcvr.org

Program:
U centru Vranja uz SOS promo štand izvodimo peformanspod nazivom: Nulta tolerancija prema porodičnom nasilju nad ženama. Prolaznicima delimo liflete, brošure, SOS info kartice. Sa 100 građanki i građana Vranja radimo anonimnu anketu da dobijemo okvirne podatke o iskustvu rodno zasnovanog nasilja u porodici. Na kanapu su kuhinjske krpe ispisane osnovnim porukama o porodičnom nasilju i rodnoj ravnopravnosti a takođe i građanke/i mogu pisati poruke. U 12 h pored info štanda u vreme performansa je konferenciju za medije. Saopštićemo im rezultate rada SOS telefona i osmomartovsku poruku žena. Pozvaćemo predstavnika Osnovnog tužilaštva iz Vranja, PU Vranje, Prihvatilišta za žrtve porodičnog nasilja i druge da učestvuju na konferenciji za medije i daju podršku sprečavanju rodno zasnovanog nasilja u porodici.


Obeležavanje 8. marta 2011. „Za radna prava žena“
zeneucrnom@gmail.com
Žene u crnom
www.zeneucrnom.org


Program:
12:00 - 12:30 Ženski ulični marš „Za radna prava žena“ koji polazi sa Trga Republike i završava se u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD)

Tema obeležavanja 8. marta su radna prava žena i solidarnost, razrađena na primeru radnica u tekstilnoj industriji. Istorijski i fenomenološki gledano, najveći ženski radni kolektivi su tekstilne fabrike u kojima se istovremeno odvija i emancipacija žena (kroz ostvarivanje prava), ali u njima počinju i brojne pobune i radničke revolucije. Na taj način, tekstilna industija predstavlja presek stanja radnih prava žena širom sveta, koje su u manjoj ili većoj meri, u sličnom položaju: puno radno vreme, mala plata, neizvesnost posla...

12:30 - 12:45 Centar za kulturnu dekontaminaciju- Otvaranje izložbe Jovane Dimitrijević u znak solidarnosti sa tekstilnim radnicama u Srbiji.

Izložba je inspirisana tezom Virdžinijom Vulf da žene treba da rašiju stare haljine i ponovo ih sastave, ali sasvim drugačije. Ovo se odnosi na uloge koje su ženama nametnute, kao i na pozicije koje imaju u društvu i u čemu se ne osećaju dobro.

Otvaranje izložbe prati i projekcija filmova sa prethodnih obeležavanja 8. marta, uličnih akcija i važnih momenata iz istorije ženskog otpora u Srbiji i svetu „Uvek u pobuni - kontinuitet ženskog otpora“.

Filmovi feminističkog internacionalizma i solidarnosti posvećeni su ženama Egipta, Irana, Jemena i zemalja Magreba.

12:45 - 13:00- Nastup horova Proba i Le wHORe „ Za radna prava žena“


Druženje

Uspešne Romkinje
jelicamiskovic81@gmail.com
Mladi Romi, Bogojevo

Program:
8. april 2011. u 10h u biblioteci u Odžacima
Prikazivanje dokumentarnog filma «Uspešne Romkinje». Predstavljanje uspešnih Romkinja kako bi se smanjile predrasude.


 
Gde su žene tu je čarolija
SOS ženski centar
www.sosns.org.rs
 


Program:
8. mart 2011, 11- 13h, Novi Sad, ugao ulice Modenine i J. J. Zmaja (prostor ispred turističkog Infocentra).

Akcija deljenja flajera „Mreže žena protiv nasilja“ i „SOS ženskog centra“. Sugrađanke dobijaju poklone, SOS-ove džepne kalendare za evidentiranja menstrualnih ciklusa i krpice za naočare. Poklone dele naše volonterke u reonu oko centra Novog Sada i na info pultu.

Istovremeno ide ulični radijski program, sa novinarkama, radnicama Centra za socijalni rad koje bi govorile na temu polažaja žene i nasilja nad ženama a prolaznici/ce mogu da čuju i uključe se u razgovor.


Okrugli sto
televizijaforum@gmail.com
NVO Forum žena Prijepolja
www.facebook.com/pages/TV-FORUM/235414726619
datum/vreme/mesto: od 4. marta, književno veče do 11. marta, okrugli sto

Program:
Kjiževno veče sa Gordanom Boranijašević, pesnikonjom iz Nove Varoši dobitnicom prestižnih nagrada, među kojima se izdvajaju „Miloš Crnjanski“, „Rade Tomić“ i „Srboljub Mitić“.

Jednosatna TV emisija na programu Televizije Forum posvećena učešću žena u društvenom životu lokalnih zajednica.

Prikazivanje igranih i dokumetarnih filmova o ženama (Simon de Bovoar, Frida Kalo, Sati....) na programu Televizije Forum i emitovanje TV spotova - Stop seksizmu u medijima, mizoginiji, nasilju nad ženama....... kreirajmo stvarnost jednakih mogućnosti!

Okrugli sto Rodna ravnopravnost uslov demokratizacije društva: Rodna ravnopravnost počinje na lokalu, Uloga medija u promovisanju rodne ravnopravnosti, Inicijativa 30 odsto žena na izbornim listama i u odborničkim/skupštinskim klupama. Učesnici/e: gošće iz Beograda, članice Saveta za rodnu ravnopravnost SO Prijepolja, odbornice SO, predstavnice/i javnih institucija, škola i predškolskih ustanova, novinari i novinarke iz medija jugozapadne Srbije.


Performans
sos.vlasotince@gmail.com
SOS za žene i decu žrtve nasilja
datum/vreme/mesto: 6. mart 2011. u 18 h .
Performans Galerija Kulturnog centra u Vlasotincu

Program:
Performansom ukazujemo na činjenicu da je veliki broj žena u našoj lokalnoj zajednici ostao bez posla u godinama kada nisu poželjne kao radna snaga. Većina žena bila je zaposlena u tekstilnoj industriji u okviru kombinata “Vlasinka” koji je privatizovan. Žene koje su i ostale u radnom odnosu svakodnevno su izložene diskriminaciji jer rade u uslovima neadekvatnim za njihov boravak u radnim halama ( hale se ne greju, pauze ne postoje, topli obrok nemaju i sl.).


Lepo je biti žena!
romadae@yahoo.com
Romski centar za žene i decu DAE
datum/vreme/mesto: 8. mart 2011. u 9h u Domu kulture Vuk Karadžić

Program:
Predviđeno je da okupljanje bude na malom trgu pored Doma kulture, ako bude lepo vreme ili u foajeu pozorišta. Saradnici na projektu su Komisija za rodnu ravnopravnost opštine Zvezdara, Crveni krst Srbije, UNHCR, Avon kozmetika i gošća, glumica.
Želimo da se ovde okupe aktivistkinje Romsko ženske mreže kao i žene sa kojima DAE radi i da nakon toga dodjemo sve na zajednički marš koji organizuju Žene u crnom.


Zovem se Neizgovoreno (predstava primenjenog pozorišta o ženskoj seksualnosti)
ofice@izkrugavojvodina.org
...Iz kruga - Vojvodina
www.izkrugavojvodina.org/
datum/vreme/mesto:
3. mart 2011. u 20 časova, Kulturni centar Zrenjanin
9. mart 2011. u 20 časova, CK13, Vojvode Bojovića 13, Novi Sad
 

Program:
Zovem se Neizgovoreno je rezultat projekta Ženska seksualnost kroz umetnost u kom su se učesnice (žene sa i bez invaliditeta) kroz ciklus psiholoških i pozorišnih radionica bavile ženskom seksualnošću. Iznosile su i analizirale kako se seksualnost razvija, ispoljava, tumači, od čega zavisi i kako se predstavlja u vlastitim iskustvima, u teorijskim tekstovima, medijima, umetničkim delima, u porodici, javnim ustanovama, koje su osobenosti seksualnosti žena s invaliditetom i sl.
Procesi kroz koje su prolazile doneli su uspostavljanje odnosa u kojima se svakoj učesnici otvarala mogućnost da u tom procesu ima veći slobode inicijative, kreativnosti i odgovornosti u okviru konteksta kojim su se bavile.

Igraju: Jelena Zdravkovic i Tanja Djuric
Režiserka: Ivana Indjin
Montaža: Zlatko Zlatković


Tribina / prezentacija publikacije Za smanjenje siromaštva
iktcentarfenomena@gmail.com
Fenomena, Kraljevo
www.fenomena.org/
datum/vreme/mesto: 7. mart 2011. u 16 h u zgradi Opštine Kraljevo

Program:
Tribina / prezentacija publikacije  Za smanjenje siromaštva : rodna ravnopravnost i odgovorna vlada, monitoring i  radna analiza lokalnih budžeta, koju su izradili Autonomni ženski centar iz Beograda i aktivistkinje iz šest gradova u Srbiji. Pozvaćemo predstavnice institucija, medija, političkih stranaka.
Deljenje promo materijala na glavnom gradskom trgu i ulicama, žongliranje i žurka nakon čitave akcije. Od 12h do 18h. Učešće masovno. Lokacija: uži centar Kraljeva i Heroja Maričića 80


Ulična akcija „Ne podgrevaj!”
Udruženje žena Peščanik
www.ngo-sandglass.org
datum/vreme/mesto: 8. mart 2011. od 15 do 16.30, Glavni gradski trg

Program:
Podela informativnog materijala o ženskim ljudskim pravima i varjača sa natpisom “Ne podgrevaj: nasilje, predrasude, diskriminaciju, homofobiju…”
Ovi natpisi biće i na panoima pored kojih će stajati aktivistkinje, dok će građanke i građani moći da na praznom panou ostave svoje komentare.


Položaj Romkinja u Nišu 2005-2010 godine – okrugli sto
Udruženje Romkinja Osvit, Niš
www.osvit.org
datum/vreme/mesto: 3. marta 2011. u Medija centru Niš u 11h

Program:
Od 2005. do 2010. godine na teritoriji Srebije i Grada Niša usvojene su mnoge Strategije, Zakoni, podzakonska akta i mere koja su za cilj imala unapređenje položaja žena. Na okruglom stolu želimo da ukažemo na položaj Romkinja u Nišu nakon svih ovih usvojenih akata, tačnije na činjenicu da oni nemaju u sebi obavezujući karakter kada su Romkinje u pitanju, i da se njihov položaj nije značajno promenio.

Predviđeni izlagači na okruglom stolu su predstavnice 1) CSR-a, 2) NSZ-a, 3) Grada – rodno budžetiranje, 4) Doma zdravlja, 5) obrazovanja i 6) Sigurne kuće. Njihove sagovornice su predstavnice nevladinih organizacija koje su za ciljnu grupu u ovom periodu imale Romkinje, kao i same Romkinje iz romske zajednice i predstavnici medija. Gostovanje u najmanje 2 medija, najava dogadjaja i razgovor na navedenu temu.

Dan pre okruglog stola ulična akcija podele promo materijala.


Poseta i izlet u Sarajevo
krljanac@ptt.rs
Požeška akcija žena, Požega


Le wHORe na Redeče Zore festivalu
lehor.beograd@gmail.com
Le wHORe, Beograd
http://about.me/lewhore
datum/vreme/mesto: 10. mart 2011, Metelkova, Ljubljana
naziv dešavanja: Le wHORe na Redeče Zore festivalu

Redeče Zore festival
Ove godine, od 8 do 11. marta, održava se 12. po redu internacionalni feministički i queer festival Redeče zore 2011. u okviru autonomnog kulturnog centra Metelkova u Ljubljani, Slovenija. Na festival su pozvane da učestvuju osobe koje se bave umetnošću, aktivistkinje, istraživačice i kolektivi čiji rad istražuje pitanja tela, rodnog identiteta i seksualnosti.
web stranica festivala: www.rdecezore.org

Le wHORe
Le wHORe je lezbejsko feministički hor osnovan u martu 2010 u Beogradu. Prvi i jedini takav hor aktivan u Srbiji.
Najvažnija vrednost oko koje smo se okupile jeste radost. Kroz probe i nastupe želimo da slavimo svoje identitete, da se odmorimo od diskriminacije i nasilja, te da se osnažimo da u svakodnevici proširujemo sopstvene granice sa ciljem održanja integriteta i samopouzdanja. Izborom pesama koje ili govore o radosti, ili ih kroz radost pevamo, nemamo nameru da banalizujemo diskriminaciju, nasilje i realnost, već da kreiramo mesto na kome istražujemo mogućnosti kako politika radosti može da kreira feminističke platforme.

Le wHORe članice: Anđelka, Andrea, Bojana, Christina, Danijela, Deana, Ksenija, Marija, Milena, Vera, Tanja, Saša, Stefana, Jelena, Emilija, Mila.


8. martovska radionica
derocent@eunet.rs
Dečiji Romski Centar, Beograd
datum/vreme/mesto: 7. mart, 14 h, Čukarička padina, naselje "Šuma", Beograd

 Program:
Tim Dečijeg Romskog Centra sa ženama u romskom naselju "Šuma", na Čukaričkoj padini, obeležava 8. mart, Međunarodni dan žena. Držimo  radionicu o značaju 8. marta da bismo približile ideju ženskih ljudskih prava. Delimo pamflete “Moje telo, moja teritorija”-16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i informatore ROMA Education Fund o pripremnom predškolskom programu, i upisu u prvi razred osnovne škole.
Po završetku radionice je proslava.


Dan Žena – Zašto?
zenemir@ptt.rs
Žene za mir, Leskovac
datum/vreme/mesto:
akcija 7. marta u 12h na platou ispred Robne kuce
akcija 7. marta - 18 – 21 h u kaficu „Picasso“

Program:
Ulična akcija podele promotivnog materijala o značaju i vrednostima 8. marta. U večernjim časovima biće prikazana Power-point prezentacija posvećena aktivistkinjama, radnicama, znamenitim ženama Leskovca, koje su kroz pobunu obeležile našu prošlost.


Tribina
romskasnaga@gmail.com
Romska snaga, Ilandža
datum/vreme/mesto: 8. mart 2011. SO Alibunar

Program:
Tribina i predstavljanje Romkinja koji će pohađati kurs za frizerke sa ciljem da se Romkinje dodatno edukuju. Takođe će se na tribini govoriti i o kursevima samozapošljavanja.


Kampanja Mesec romsko-ženskog aktivizma
zp@zenskiprostor.org
Romsko-ženska mreža Srbije
www.zenskiprostor.org

Program:
Kampanja Mesec romsko-ženskog aktivizma, održava se od 8. marta, Međunarodnog dana žena, do 8. aprila, Međunarodnog dana Roma i Romkinja.

U okviru ove kampanje koja ima za cilj povećanje vidljivosti romsko-ženskog aktivizma, organizacije i inicijative iz Mreže će u 30 dana organizovati ulične akcije, druženja sa građankama i građanima, izložbe i promocije, tribine, okrugle stolove i obraćanje donosiocima odluka na lokalnom i nacionalnom nivou, razgovore sa predstavnicima/cama medijima, i to u sledećim gradovima i opštinama: Beograd, Niš, Novi Sad, Kragujevac, Pančevo, Vranje, Subotica, Leskovac, Zrenjanin, Pirot, Sombor, Aleksinac, Šabac, Pančevo, Lazarevac, Kruševac, Novi Bečej, Prokuplje, Beočin, Ljubovija, Ruma, Žabalj, Žitište, Obrenovac, Srpska Crnja, Valjevo, Bujanovac, Alibunar, Bačko Gradište.


Mi to možemo
kzc.kg@infosky.net
Alternativni krug, Kragujevac

Program:
Izložbu slikarki, članica LUK-a.(devet slikarki) otvara mlada afirmisana pesnikinja Olivera Milojković Oprešnik iz Kragujevca, čitanjem svoje poezije. Sledi koktel i druženje gostiju.
 
Tokom iste večeri, u 19.30h je prikazivanje dokumentarnih filmova o feminističkoj solidarnosti i feminističkoj internacionali. Filmovi Žene na tržištu rada, Žene u neformalnoj ekonomiji, 8. mart – Solidarno za naša prava,Odloženi osmi mart, predstaviće Staša Zajović, Nataša Lambić, Ljiljana Radovanović ( Žene u crnom).
 
Izložba će biti otvorena 15 dana.


Romkinje Banata SOLIDARNO za  08. mart!
Ženska Romska Mreža Banata
datum/vreme/mesto: 6. mart 2011. prostorijama Udruženja Roma Novi Bečej

Program:
Sastanak Ženske romske mreže Banata i neformalno druženje i gledanje filma ,,Voda”.
Zajednička Ulična akcija ,,Život bez nasilja je moje pravo” na ulicama Novog Bečeja.


Zajedno i aktivno u ostvarenju prava žena!
Ženski centar Užice
www.womcenue.org.rs
datum/vreme/mesto: 2-9. mart 2011.

Program:
02-08. marta Izložba radova od recikliranog tekstila, Jokanovića kuća
08.-10. marta izložba Aktivne žene iz Aktiva seoskih MZ Karana, Zlakuse i Volujca. U prostoru MZ Karan.
07. marta, tribina O radu Užičke ženske podružine od 1878-1941
09. mart , tribina Predstavljanje rezultata analize budžetske stavke za poljoprivredu za 2009. i preporuka Savetu za poljoprivredu.
09. marta, tribina „ Zdravlje žena, potrebe i društvena ograničenja


Ženski filmski maraton

Festival Slobodna zona/Kulturni centar REX
datum/vreme/mesto: 8. mart, 17:00 – 23:00 Kulturni centar REX, Jevrejska 16, Beograd

Jedinstvena prilika da na Dan žena pogledate filmove tri značajne savremene autorke dokumentarnog filma, koje tretiraju temu položaja žena u društvu. Ovi filmovi su deo selekcije RAVNOPRAVNE U FILMU koja predstavlja inicijativu koja koristi dokumentarni film da bi istražila probleme sa kojima se danas suočavaju žene, a deo je produkcije koju je osnovala Channel 4 BRITDOC Fondacija. Selekcija filmova RAVNOPRAVNE U FILMU otvara pitanja prava na edukaciju mladih devojaka, osnaživanja žena u političkom životu, seksualnog zlostavljanja, života starijih žena, veza i raskida, majčinstva. Delovi ove filmske selekcije biće prikazani istovremeno 8. marta u više gradova širom sveta, a projekcije će organizovati srodni festivali SLOBODNE ZONE, članice Mreže festivala filmova o ljudskim pravima - www.humanrightsfilmnetwork.org.


Fenomenalna žena (interaktivna fotografska radionica)
perionica.laundry@gmail.com
Perionica
datum/vreme/mesto: 8. mart 2011. u 19 časova, Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11
                                  
Program: 
Projekat „Fenomenalna žena“ nastao je iz namere da problematizuje dominantne, artificijelne predstave ženske lepote u medijima, koje su uzrok nezadovoljstva mnogih žena, i učini vidljivom lepotu onih žena koje odbijaju da se saobraze nametnutom, kanonskom „idealu“.

U improvizovanom studiju u maniru 30ih godina prošlog veka sve posetiteljke će imati priliku da se „transformišu u dame iz 30ih“ i učestvuju u radu beogradske umetnice Katarine Radović. Neposredno nakon snimanja, fotografije će biti projektovane u Galeriji Istorijskog muzeja kao poseban deo postavke u okviru izložbe „Biti lepa... Fotografija i samoprezentacija: slika žene u Srbiji od 1918. do 1941. Godine“.
 
Autorka projekta „Fenomenalna žena“: Irena Šimić
Umetnica/fotografkinja: Katarina Radović
Kustoskinja izlože „Biti lepa“: Katarina Mitrović
Izložba traje do 30. aprila
Radno vreme: svakim danom sem ponedeljkom 12.00 do 19.00

 
vaši komentari (0) Komentari   pošaljite komentar
 
povratak na prethodnu stranu
 
 
 
 
 
Pretraga  
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Powered by: IT Service
  copyright © 2006-2011 Ogledalce.co.rs sva prava zaštićena