vline1
Ogledalce.co.rs logo  
Kategorije oglasa Početna Mali oglasi Upis firmi Index firmi Marketing  
POSAO
USLUGE
NEGA LICA I TELA
SHOPPING
SVE ZA VENČANJE
SVE ZA DECU
KUĆA I BAŠTA
GASTRONOMIJA
SPORT I REKREACIJA
ZDRAVLJE I MEDICINA
HOBI I RAZONODA
 
 
 
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
 
 
TEKST    
 
       
Ministar kulture Poljske dodelio orden "Zasluge za poljsku kulturu"
Izvor: Beogradski Šopen Fest
vaši komentari (0) Komentari pošaljite komentar

Na Prijemu povodom proslave Dana Ustava Republike Poljske, 15. maja, u Beogradu je obeležen nacionalni praznik , Dan trećemajskog ustava, i 100 - godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Poljske i Srbije, kao i 15. godina članstva Poljske u Evropskoj uniji. Na svečanom prijemu u hotelu Metropol palace u prisustvu brojnih zvanica, među kojima su bili predstavnici Vlade Republike Srbije, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, državne uprave i lokalnih samouprava, članovi diplomatskog kora, sveštenstvo, predstavnici medija, kulturnog, naučnog i poslovnog sektora, članovi poljske dijaspore u Srbiji, Otpravnik poslova Republike Poljske u Republici Srbiji, gosp. Andžej Kinđuk, predstavio je značaj nacionalnog praznika i ovogodišnjih jubileja, istakao prijateljske odnose Poljske i Srbije i dodelio priznanja.

Osnivači i organizatori kulturno - obrazovne manifestacije "Beogrdski Šopen Fest", prof. Milenija Reljić i prof. Ivana Matijević, nagrađene su  Ordenom "Zasluge za poljsku kulturu" , Ministra kulture i nacionalne baštine Republike Poljske,  za rad na projektu "Beogradski Šopen Fest", koji od 20129 godine promoviše poljsku muzičku tradiciju i dela Frederika Šopena u Srbiji i na Balkanu.

Internacionalni projekta Beogradski Šopen Fest (BŠF), koji slavi lik i delo jednog od najvećih kompozitora u istoriji čovečanstva, poljskog kompozitora Frederika Šopena, nastavio tradiciju renomirane beogradske manifestacije Šopenijada, koja je od 90-ih godina predstavljala mlade pijanističke talente, od kojih su mnogi danas značajna imena u svetu pijanizma.

Beogradski Šopen Fest je tokom proteklih osam godina predstavio veliki broj značajnih pijanista iz Srbije iz inostranstva u elitnim beogradskim salama. Među njima su Rita Kinka, Nataša Veljković, Biljana Gorunović, Vladimir Milošević, Eugen Inđić, te finalisti i pobednici najvećeg svetskog Šopenovog konkursa u Varšavi: Aljoša Jurinić iz Hrvatske, Dmitri Šiškin iz Rusije, Šimon Nering i Lukaš Krupinjski, te vrhunski svetski džez pijanista Lešek Moždžer iz Poljske, kao i mnogi drugi.

Takođe organizatorke Milenija Reljić i Ivana Matijević su pružile mogućnost mladim talentima Srbije i regiona da pokažu svoje umeće i nastupe u Beogradu ali i gradovima Srbije i regiona u okviru koncertnog ciklusa Odjeci Šopen Festa.

Festival je od 2012. predstavio i vrsne predavače, animirao veliki broj mališana na muzičkim radionicama, ostvario partnerstva sa najznačajnijim kulturnim i obrazovnim ustanovama Srbije poput: Kolarčeve zadužbine, Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Narodnog pozorišta,  Doma omladine Beograda, Centra beogradskih festivala (CEBEF), Produkcije Radio-televizije Srbije, Fakulteta dramske umetnosti u Beogradu, Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu, sa ustanovama kulture u Beogradu, Dečijim kulturnim centrom u Beogradu i mnogim drugim, doprineo decentralizaciji kulture realizacijom koncerata u gradovima Srbije, promovisao humanitarne delatnosti, umrežio relavantne institucije, ambasade i predstavnike lokalne samouprave, sa ciljem širenja misije obrazovanja, kulturnog osvešćivanja omladine i građanstva.

Generalni pokrovitelj BŠF od 2102. je Ambasada RP u Beogradu, a podršku daju i Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Ustanova predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Svojim univerzalnim konceptom, Beogradski Šopen Fest se izdvojio kao jedinstveni praznik pijanizma u Srbiji, regionu i šire, privukao pažnju predstavnika pijanistički struke, medija, a iz godine u godinu i sve veći broj šire publike.

Beogradski Šopen Fest je kao specifičan kulturni obrazac na Balkanu, pozicionirao grad Beograd kao značajnu tačku na kulturnoj mapi Evrope.

 
vaši komentari (0) Komentari   pošaljite komentar
 
povratak na prethodnu stranu
 
 
 
 
 
Pretraga  
Baner
 
Baner
 
 
Baner
 
 
 
Powered by: IT Service
  copyright © 2006-2011 Ogledalce.co.rs sva prava zaštićena