vline1
Ogledalce.co.rs logo  
Kategorije oglasa Početna Mali oglasi Upis firmi Index firmi Marketing  
POSAO
USLUGE
NEGA LICA I TELA
SHOPPING
SVE ZA VENČANJE
SVE ZA DECU
KUĆA I BAŠTA
GASTRONOMIJA
SPORT I REKREACIJA
ZDRAVLJE I MEDICINA
HOBI I RAZONODA
 
 
 
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
 
 
TEKST    
 
       
Ministar kulture otvorio izlozbu u Narodnom muzeju
Izvor: NM PR
vaši komentari (0) Komentari pošaljite komentar

Veoma značajna italijanska izložba “Berninijeva škola i rimski barok. Remek-dela iz Palate Kiđi u Ariči“ otvorena je u Narodnom muzeju i biće na raspolaganju za posetioce do 26. maja. Izložbu je  otvorio Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Republike Srbije, na otvaranju su govorili NJ.E. Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije u Srbiji, Gabrijele Paće, zamenik predsednika Izvršnog odbora Banca Intesa, Bojana Borić Brešković, v.d. direktora Narodnog muzeja u Beogradu, a o izložbi je govorio njen autor, Frančesko Petruči, konzervator Palate Kiđi u Ariči koji je u toku popodneva održao predavanje “Rimska barokna umetnost”. U zvaničnom delu programa nastupila je čembalistkinja Svetlana Stojanović koja je izvela muziku baroknog Rima.

„Berninijeva škola i rimski barok. Remek-dela iz Palate Kiđi u Ariči“ obuhvata 55 značajnih dela iz Palate Kiđi u Ariči, gradu blizu Rima i priređena je u godini značajnih jubileja: 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije, 10 godina od uspostavljanja strateškog partnerstva između Rima i Beograda i 175 godina postojanja Narodnog muzeja.  Na izložbi su predstavljena dela baroknih majstora među kojima su Đovan Lorenco Bernini, Pjetro da Kortona, Borgonjone, Salvator Roza, Đovani Batista Gauli, Kavalijer d’Arpino, Đačinto Điminjani, Matija Preti, Andrea Poco, kao i francuski i flamanski umetnici koji su boravili u Rimu toga doba.

Ambasador Italije NJ.E. Karlo Lo Kašo na otvaranju izložbe izjavio je: “Ovom izložbom se obeležava 140 godina diplomatskih odnosa između Italije i Srbije i ona čini deo bogatog programa i duge saradnje na polju kulture. Biće realizovane i druge inicijative koje imaju za cilj da doprinesu razvoju zajedničkih aktivnosti.”

V.D. direktorka Narodnog muzeja , Bojana Borić Brešković, pozdravila je brojne zvanice konsatatujući da je „Međunarodna saradnja Narodnog muzeja, mogućnošću organizovanja značajnih gostovanja, dodatno unapređena kapacitetima obnovljene centralne zgrade Narodnog muzeja. Na ovaj način je domaća kulturna javnost u mogućnosti da se u Beogradu upozna sa kolekcijama drugih muzeja i kulturama istorijskih epoha“.

Izložbu je podržala Banca Intesa, a tim povodom Gabrijele Paće, zamenik predsednika Izvršnog odbora banke, izjavio je: “Ponosni smo na činjenicu da smo dali svoj doprinos promociji italijanske umetnosti i kulture, kao i negovanju prijateljskih odnosa naše dve zemlje. Podrška važnih kulturnih događaja je među ključnim elementima društveno odgovornog poslovanja Banca Intesa, a izložba koja predstavlja grad Rim kao glavno sedište širenja barokne umetnosti, nema samo umetničku, već i istorijsku važnost i u potpunosti odslikava kosmopolitsku klimu večnog grada.”

Izložbu je organizovao Glocal Project u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Narodnim muzejom u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije u Beogradu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije i opštinske uprave Ariče.

 
vaši komentari (0) Komentari   pošaljite komentar
 
povratak na prethodnu stranu
 
 
 
 
 
Pretraga  
Baner
 
Baner
 
 
Baner
 
 
 
Powered by: IT Service
  copyright © 2006-2011 Ogledalce.co.rs sva prava zaštićena