vline1
Ogledalce.co.rs logo  
Kategorije oglasa Početna Mali oglasi Upis firmi Index firmi Marketing  
POSAO
USLUGE
NEGA LICA I TELA
SHOPPING
SVE ZA VENČANJE
SVE ZA DECU
KUĆA I BAŠTA
GASTRONOMIJA
SPORT I REKREACIJA
ZDRAVLJE I MEDICINA
HOBI I RAZONODA
 
 
 
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
 
 
TEKST    
 
       
Bakini saveti - poznato, nepoznato
Izvor: Ogledalce
vaši komentari (1) Komentari pošaljite komentar

"Naše majke i bake ostavile su nam u nasledstvo ovo vekovima nagomilano iskustvo. To nasledstvo se trošilo, delimično je prevaziđeno, a ogroman deo je još u upotrebi i primeni. Danas mnogo starih recepata nalazimo u radnjama i samoposlugama, upakovanih u lepe boce i kutije, kao prašak, kao krem, kao sprej, doteranih i poboljšanih, zahvaljujući novim hemijskim i biohemijskim formulama. Zato smo mnoge preskočili i zanemarili, a izvesne ostavili onakvi kakvi su decenijama, pa i vekovima bili u upotrebi — kao zamenu za skupa sredetva ili za slučaj kad ove nemate pri ruci."

Politika, 20 jul 1975.

Stan, pod, prozori, nameštaj:

• Čišćenje pletenog nameštaja
Predmeti od trske, pruća i rogozine čiste se vodom u koju se nacedi malo limuna.

• Pivo za fotelje
Stolice i fotelje od kože očistićete odlično pivom, naročito ustajalim, onim sa dna boca.

• Kako vratiti sjaj lakovanoj drvenariji
U kesu od gaze ili u najlonsku čarapu stavite kilogram mekinja i potopite ih u kofu sa vodom. Ovom vodom operite lakiranu drvenariju pa je potom isperite čistom vodom. Drvenariji ćete vratiti njen pređašnji sjaj.

• Pukotine na nameštaju
Pukotine na nameštaju mogu se začepita ubacivanjem žutog (pčelinjeg) voska pa ga potom izravnati sa površinom nameštaja pomoću zagrejanog peroreza.

• Sredstvo za glačanje nameštaja
Da bi nameštaj uvek bio blistav, stavite u jednu bocu čašu ulja i čašu vinskog sirćeta pa dobro promućkajte. Jednom mesečno namažite nameštaj ovom tečnošću pa ga potom dobro izglačajte mekom krpom.

• Nameštaj pokapan voskom
Pokapano mesto prekrijte komadom upijajuće hartije pa preko njega pređite nekoliko puta mlakom peglom. Obrišite potom krpom namočenom u terpentin i na kraju istrljajte  nekim od sredstava za glačanje nameštaja.

• Održavanje mermera na nameštaju
Mermer na nameštaju će se osvežiti i ponovo će zasijati ako ga trljate mešavinom fine soli i limuna.

• Kako da pomaknemo težak kamad nameštaja
Ne morate da tražite neku naročitu pomoć niti da praznite težak orman ili kredenac. Postavite pod svaku nogu komad filca, a na njega parče linoleuma. Tako ćete sami moći da pomerite nameštaj, a da pri tome ne izgrebete pod.

• Održavanje mermernog poda
Ako svetao mermerni pod želimo da održimo sjajnim, istrljaćemo ga vinom i krpom natopljenom u belo voćno sirće. Osušiti na kraju vunenom krpom.

• Ako se parket rasuši
Kad se vremenom stvore pukotine između daščica od parketa, u kojima se nieizbežno taloži prašina i prljavština, postupite na sledeći način:
Umešajte tutkalo i dodajte strugotinu od hrastovog drveta. Dobro izmešajte vodeći računa da mešavina bude dovoljo tečna da bi mogla da prođe kroz pukotine koje ste, naravno, prethodno dobro očistili. Kad se mešavina osuši, izravnajte je čeličnom žicom za parket, a potom namažite parket voskom za parket ili lakom.

• Sredstvo za čišćenje prozora
Brižljivo pomešajte dobru supenu kašiku sirćeta sa vodom. Ovom tečnošću operite prozore i oni će zablistati.

• Tragovi od boje na prozorskim oknima
Kad bojite prozore na oknima ostaju tragovi koji se docnije mogu teško otkloniti. Namažite, pre nego što pristupite bojenju, rubove okna prepolovljenom glavicom crnog luka ili sirćetom i boju ćete posle lako otkloniti.

• Tragovi od slika na zidu
Na okviru, s unutrašnje strane, učvrstite u uglovima po jednu “rajsnadlu” ili trougao od kartona. “Rajsnadlu” ne zakucajte do kraja, tako da glava odstoji bar za pola milimetra. To će da udalji okvir od zida, vazduh će moći da struji i sprečiće da se skuplja prašina.

• Ukucavanje eksera u zid
Zid se neće oštetiti kad ukucavate ekser ako na to mesto prethodno zalepite komadić selotejpa.

• Da pokupite staklenu prašinu
Kad nešto razbijete pokupićete lako srču, ali ne i skoro nevidljivu prašinu koja može da bude vrlo opasna. Golim rukama to ne smete činiti jer možete da se povredite. Uzmite stoga komad ovlažene vate. Najsitnije čestice stakla prionuće za vatu a da vam prsti ostanu nepovređeni.

• Šta sa slavinom dok ne dođe majstor
Kad kaplje voda iz slavine, kap po kap, to može da vas nervira. Da biste sačuvali živce dok ne dođe majstor, a to obično potraje, namaknite na slavinu, naravno kad se njom ne služite, jednu plastičnu kesu. Voda iz slavine će i dalje kapljati ali vi to više nećete čuti.

• Sveća u svećnjaku
Predebela sveća može se lako istanjiti ako se njen donji kraj stavi pod mlaz vrele vode. Stavljajući je u svećnjak dok je još meka, ona će dobiti potrebnu debljinu.

• Da sveća duže gori
Sveća u svaćnjaku će duže goreti ako oko fitilja, pre nego što sveću zapalite, stavite malo soli.

• Nestabilan stalak za kišobrane
Ako je stalak za kišobran pri dnu uzan pa se svaki čas lako pretura, stavite na dno malo peska koji će pored stabilnosti omogućita upijanje vlage koja klizi niz kišobran.


Održavanje kuhinje i kupatila:

• Blistave slavine
Ružne mrlje na hromiranim slavinama nastale taloženjem kreča mogu se lako otkloniti ako se preliju zagrejanim sirćetom. Ostaviti desetak minuta da postoji, a potom isprati čistom vodom i na kraju izglačati mekom krpom.

• Održavanje slavina u kuhinji i kupatilu
Ako želite da vam slavine od nerđajućeg čelika uvek budu kao ogledalo blistave, istrljajte ih korom od isceđenog limuna, operite vodom i obrišite suvom krpom. Sa malim izdatkom, veliki sjaj.

• Žute mrlje u kadi i lavabou
Voda koja teče kap po kap iz slavine ostavlja na emajlu veoma ružne žute mrlje. Otklonićete ih ako ih protrljate zagrejanim sirćetom u koje ste stavili malo soli. Ponavljajte postupak dok mrlje ne nestanu.

• Mrlje od rđe na pločicama
Za otklanjanje mrlja od rđe sa poda u kuhinji ili kupatilu, potrebno je da izmešate "Vim" sa sokom od limuna. Ovom smesom namazati mrlje i ostaviti da tako stoji preko cele noći, pa sutradan oprati i obrisati. Ukoliko je mrlja starijeg datuma, operaciju ponoviti.

• Održavanje štednjaka
Kada nemate vremena da operete i očistite do sjaja razne delove štednjaka, dovoljno je da preko svih površina pređete krpom natopljenom u sirće. Nestaće masnoće, nestaće mirisa.

• Kuhunjske zavese
Kuhinjske zavese je dosta teško oprati i doterati jer se na njih, pored prašine taloži i masnoća od pare koja se stvara prilikom kuvanja. Lakše i bolje ćete ih oprati ako ih preko noći ostavite potopljene u posoljenu hladnu vodu. Isperite ih potom i na kraju, operite na uobičajeni način.


Održavanje ćilima:

• Nega ćilima
Ćilimi se lupaju samo dva ili najviše tri puta godišnje. Inače, pored uobičajenog čišćenja usisivačem treba ih često brisati pamučnom tkaninom u pravcu dlake.

• Rese na ćilimu
Lako ćete izbeći da se rese ne mrse i ne deluju neuredno ako ih ovlaš protrljate krpom zamočenom u laki rastvor štirka. Pre nego što pristupite ovom poslu, pod rese podmetnite novine kako ne biste “uštirkali” i pod.

• Da se uglovi ćilima ne povijaju
Prilepiti sa naličja na svaki ugao, trouglasti komadić filca ili neke čojice. Ako to već niste učinili, pa su se ivice i uglovi već povili, to možete popraviti na sledeći način: okrenite ćilim na naličje pa preko povijenih ivica i uglova pređite vlažnim sunđerom. Kad se malo prosuši, pređite mlakom peglom.

 
vaši komentari (1) Komentari   pošaljite komentar
 
povratak na prethodnu stranu
 
 
 
 
 
Pretraga  
Baner
 
 
Powered by: IT Service
  copyright © 2006-2011 Ogledalce.co.rs sva prava zaštićena