vline1
Ogledalce.co.rs logo  
Kategorije oglasa Početna Mali oglasi Upis firmi Index firmi Marketing  
POSAO
USLUGE
NEGA LICA I TELA
SHOPPING
SVE ZA VENČANJE
SVE ZA DECU
KUĆA I BAŠTA
GASTRONOMIJA
SPORT I REKREACIJA
ZDRAVLJE I MEDICINA
HOBI I RAZONODA
 
 
 
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
 
 
TEKST    
 
       
FENOMENALNA ZAVRŠNICA: OD NAUČNIH PRSKALICA DO ZAVARAVANJA ČULA
Izvor: PR
vaši komentari (0) Komentari pošaljite komentar

Poslednja nedelja juna u beogradskom naučnom centru Fenomen protekla je u znaku predstavljanja završnih radova prve generacija mladih naučnika koji su prethodnih deset meseci bili deo velike naučne avanture, jedinstvene u gradu! Više od osamdeset polaznika Fenomena pokazalo je koliko uz odgovarajući pristup nauka i naučne teorije mogu da budu zanimljivo i plodno igralište! Brojnim posetiocima ovog naučnog centra oni su predstavili svoje završne projekte iz biologije, ekologije, hemije, fizike i psihologije.  Mladi laboranti za ovu priliku su, uz pomoć odabranih mentora, priredili multimedijalna predavanja ali i osmislili svoje prve eksperimente koji su na zabavan način sumirali sve ono na čemu se u Fenomenu vredno radilo prethodnih meseci.

Oni kojima je fizika bila najzanimljivija pokazali su na koji način elektricitet može da utiče na Fenomenove male naučnike, dok su zaljubljenici u hemiju predstavili jedinstvene naučne prskalice napravljene u „kućnoj laboratoriji“. Biolozi su otkrili zašto postajemo gladni kada vidimo ili pomirišemo hranu, ekolozi su ukazali na probleme ugroženih životinjskih vrsti, dok su budući psiholozi varljivim putem iluzija proveli posetioce Fenomena kroz svet naših čula.

Osnivači dve najmasovnije kulturne i naučno-popularne manifestacije u Srbiji, Festivala nauke i Noći muzeja, pokrenuli su naučni centar Fenomen tokom leta 2017. godine, a prva generacija polaznika upisana je već u septembru. Svakog meseca pod okriljem odabrane teme – jednog fenomena – zaljubljenici u nauku u posebno oformljenim grupama izučavali su elektricitet, boje, energiju i ostale prirodne fenomene uz pomoć Fenomenovog tima predavača i naučnika.

Fenomen je uspešno spojio fiziku i hemiju, biologiju i psihologiju, osvetljujući tako svakog meseca po jedan fenomen iz različitih uglova, pružajući svojim polaznicima jasan uvid u sve aspekte odabrane pojave, podstičući ih da svoje eksperimente i istraživanja nakon laboratorijskih druženja sprovode i kod kuće. Zahvaljujući tome, svi polaznici uz pomoć svojih mentora u Fenomenu razvijaju naučni način razmišljanja, kritički pristup i promišljanje problema.

Iako se tokom jula i avgusta naučne radionice i predavnja u Fenomenu neće odvijati, upis novih polaznika je u toku, pa svi zainteresovani roditelji i njihovi radoznalci mogu da posete ovaj naučni centar u Hadži Prodanovoj 16 u Beogradu. Novi ciklus na kojem će se izučavati deset novih fenomena, kreće od septembra, a sve informacije uz formular za prijavu mogu se pronaći na zvaničnom sajtu Fenomena: ovde

 
vaši komentari (0) Komentari   pošaljite komentar
 
povratak na prethodnu stranu
 
 
 
 
 
Pretraga  
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Powered by: IT Service
  copyright © 2006-2011 Ogledalce.co.rs sva prava zaštićena