vline1
Ogledalce.co.rs logo  
Kategorije oglasa Početna Mali oglasi Upis firmi Index firmi Marketing  
POSAO
USLUGE
NEGA LICA I TELA
SHOPPING
SVE ZA VENČANJE
SVE ZA DECU
KUĆA I BAŠTA
GASTRONOMIJA
SPORT I REKREACIJA
ZDRAVLJE I MEDICINA
HOBI I RAZONODA
 
 
 
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
 
 
TEKST    
 
       
Izložba “Usitnjavanje-Priča o avanu”
Izvor: PR
vaši komentari (0) Komentari pošaljite komentar

U Etnografskom muzeju u Beogradu (Studentski trg 3) u toku je izložba „Usitnjavanje – Priča o avanu“, posvećena jednoj od najstarijih čovekovih alatki čija je funkcija ostala nepromenjena do današnjih dana. Organizatori izložbe su Etnografski muzej u Beogradu, Muzej nauke i tehnike Beograd i Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu, uz podršku Eucerin Srbija. 

Izložbom i pratećim sadržajem istražuje se, valorizuje i prezentuje do sada retko izlagan muzejski predmet – avan, specifična čovekova alatka suštinski nepromenjena od praistorije. Avan s pravom možemo smatrati civilizacijskim znamenjem početka kulture ishrane. Avan (tarionik) je,takođe, prva alatka koja se koristila za izradu lekova još u starom Egiptu, a kontinuirana upotreba u farmaciji svrstala ga je u alatku koja je simbol farmacije.

Kroz priču o avanu, ovom prilikom biće prezentovan ne samo njegov kulturni značaj, već i širi kulturni kontekst usitnjavanja hrane i drugih namirnica i materija, zapravo kulturološki značaj čovekove aktivnosti usitnjavanja.

U praistoriji, prvi avani su izrađivani od kamena, a u periodu antike pravljeni su od kamena i mermera, plitki i sličniji činiji. U srednjem veku, osim kamena i drveta, za izradu avana koristi se i bronza. Od kraja 18. veka avani počinju da se prave i od porcelana i stakla. Danas se izrađuju od najrazličitijih prirodnih i veštačkih materijala. Upravo zbog toga, avan je jedinstveno kulturno nasleđe mnogih kultura sveta, a svakako i naše. U kulturi balkanskih naroda usitnjavanje i avan imaju civilizacijski kontinuitet.

Na izložbi pod nazivom “Usitnjavanje” biće predstavljeni razni primerci avana, od praistorije do današnjih dana, iz zbirki Etnografskog muzeja u Beogradu, Muzeja nauke i tehnike – Beograd, Univerziteta u Beogradu – Farmaceutskog fakulteta, Muzeja Grada u Beogradu, Narodnog muzeja u Požarevcu, Arheološkog instituta SANU, privatne zbirke Stevana Vukova, farmaceuta iz Zrenjanina, i privatnih kolekcija.

Autori izložbe su Jelena Manojlović, Miloš Matić, Svetlana Mitrović, Daniela Pejović i Ivan Stanić. Kao prateći program izložbe biće organizovana predavanja i radionice uz podršku Instituta Josif Pančić i Univerziteta u Beogradu – Farmaceutskog fakulteta.

Izložba traje do 4.juna 2018.godine.

 
vaši komentari (0) Komentari   pošaljite komentar
 
povratak na prethodnu stranu
 
 
 
 
 
Pretraga  
Baner
 
Baner
 
 
Baner
 
 
 
Powered by: IT Service
  copyright © 2006-2011 Ogledalce.co.rs sva prava zaštićena