vline1
Ogledalce.co.rs logo  
Kategorije oglasa Početna Mali oglasi Upis firmi Index firmi Marketing  
POSAO
USLUGE
NEGA LICA I TELA
SHOPPING
SVE ZA VENČANJE
SVE ZA DECU
KUĆA I BAŠTA
GASTRONOMIJA
SPORT I REKREACIJA
ZDRAVLJE I MEDICINA
HOBI I RAZONODA
 
 
 
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
 
 
TEKST    
 
       
Galerija X VITAMIN :: Nikola Marković - IN DA HOUSE
Izvor: PR
vaši komentari (0) Komentari pošaljite komentar

Tradicionalno tumačenje kuće kao ognjišta i zaštite prisutno je u velikom broju kultura, pa se često institucijama čiji je zadatak da baštine, promovišu i interpertiraju vrednosti jednog fizičkog ili duhovnog prostora daje naziv „kuća“. Izložbom Nikole Markovića pod nazivom „In da House“ galerija X VITAMIN započinje prvu programsku sezonu, 08.05. u 19h, u jednoj kući iz XIX veka, koja u sebi krije značajne i još neotkrivene tajne ovog grada. Na izložbi su prikazani radovi malog formata nastali u proteklih pet godina u okviru nekoliko serija. Dominantna je serija na kojima su prikazane kuće iz horor filmova.

Ograničen, zatvoren prostor određen je specifičnom energetskom frekvencijom, koju ulaskom u taj prostor doživljavamo kao atmosferu. U horor žanru kuća kao žarište straha i terora nalik je bolnom i teskobnom psihološkom procesu prevazilaženja problema, gubitka ili traume.Kao simbol čovekove psihe, kuća je taj unutrašnji prostor koji je jasno odvojen od sveta spolja(prostor izvan kuće). Postoji izvesna doza misterije koju pogled na kuću pobuđuje kod posmatrača, koja je slična upitanosti o umetničkom delu kao nosiocu skrivenog konteksta kao i umetnosti uopšte. Na slikama Nikole Markovića ovaj unutrašnji svet se otkriva u slojevitom mnoštvu motiva i bogatstvu umetničkih interpretacija.

Nikola Marković (1979, Kopar, Slovenija) živi i radi u Beogradu. Magistrirao je 2008. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kod prof. Čedomira Vasića. Nakon završenih studija, samostalno je izlagao na izložbama: Dupleks 6, UK Parobrod, Beograd (2013.), Fragmenti, Galerija NOVA, Beograd (2012.), Remont Galerija, Beograd (2011.), Viza za tranzit, (s Branislavom Nikolićem i Ivanom Grubanovim) Kulter, Amsterdam (2010.) i brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Mangelos nagrade 2008, za produkciju umetničkog rada.

 
vaši komentari (0) Komentari   pošaljite komentar
 
povratak na prethodnu stranu
 
 
 
 
 
Pretraga  
Baner
 
Baner
 
 
Baner
 
 
 
Powered by: IT Service
  copyright © 2006-2011 Ogledalce.co.rs sva prava zaštićena