vline1
Ogledalce.co.rs logo  
Kategorije oglasa Početna Mali oglasi Upis firmi Index firmi Marketing  
POSAO
USLUGE
NEGA LICA I TELA
SHOPPING
SVE ZA VENČANJE
SVE ZA DECU
KUĆA I BAŠTA
GASTRONOMIJA
SPORT I REKREACIJA
ZDRAVLJE I MEDICINA
HOBI I RAZONODA
 
 
 
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
 
 
TEKST    
 
       
Springtime In Belgrade! - Počinje šesti Beogradski Irski Festival
Izvor: BIF PR
vaši komentari (0) Komentari pošaljite komentar

Šesto izdanje Beogradskog Irskog Festivala (BIF), koji će se od 9. do 18. marta održati pod sloganom „Springtime In Belgrade!“, predstaviće na više lokacija u Beogradu deo očaravajuće irske kulture. Program Festivala inspirisan je Evropskom godinom kulturne baštine, za koju je 2018. proglašena od strane Evropskog parlamenta, pa publiku očekuju najznačajnija i najnovija filmska ostvarenja iz Irske, predavanja i izložbe, koncerti, pozorišne predstave, radionice i drugi atraktivni kulturni događaji, kao i niz zanimljivih gastronomskih dogodovština. Jedan od prvih događaja je nastup jednog od najpoznantijih irskih kantautora – Mundy-ja, 10. marta u klubu Elektropionir. Mundy je vlasnik albuma sa platinastim tiražima u Irskoj i veoma slušanih pesama.

Singl "To You I Bestow" iz rane faze njegove karijere objavljen je na popularnom soundtracku za čuveni filma Baza Luhrmanna „Romeo i Julija“. Njegova verzija pesme Stevea Earla “Galaway Girl” sa Sharon Shannon kasnije je bila veliki hit u Irskoj kao singl sa najviše downloada 2007. i 2008. godine. “Galaway Girl” je tokom vremena postala osmi najprodavaniji singl u Irskoj ikada! Svirao je turneje širom Amerike, Australije, Evrope, samostalno ili kao podrška izvođačima kao što su Bob Dylan, Neil Young, R.E.M. i Oasis. Nastupao je pred Barackom Obamom prilikom njegove posete Dublinu, kao i u Beloj kući.

Tu je i izložba "Borderlands” renomiranog irskog fotografa Nigela Swanna, koja će biti otvorena 12. marta (18h) u Ustanovi kulture Parobrod.

Dan kasnije, 13. marta, počinje u Kinoteci (Kosovska 11) Irska filmska nedelja, koju će otvoriti „Pesma granita“, ostvarenje koje prati životnu priču velikog pevača tradicionalne irske muzike Džoa Hinija (Joe Heaney). Publiku očekuje (istog dana) i dokumentarac o fantastičnoj Grace Jones pod nazivom "Grace Jones: Bloodlight and Bami“, koji je režirala Sophie Fiennes. Zatim, dokumentarac “Talking to my Father” arhitekte Simona Walkera o njegovom ocu, vodećem irskom arhitekti modernističkih struktura - Robinu Walkeru, kao i “Medicated Milk” rediteljke Aine Stapleton, igrani film o Luciji Joyce, plesačici i ćerki Jamesa Joycea. Biće prikazano i ostvarenje „Pravi sever“, redak i nezaboravan pogled na život kanadskih starosedelaca iz perspektive jedne irske porodice tokom ‘70-ih i ‘80-ih godina prošlog veka, kao i „Moskva nikad ne spava“, provokativni prikaz Putinove Rusije i „Najudaljenije“, moćni, poetski dokumentarac o jednom od najvećih ljudskih distignuća u istraživanju – letelici Voyager Space Probes.

BIF će obeležiti stotu godišnjicu prvog svetskog rata 14. marta (13-17h) u Domu vojske predavanjem o učešću 10. Irske Divizije na Solunskom Frontu uz predavače sa Univerziteta u Dablinu i Beogradskog Univerziteta.

Posebno ističemo zvaničnu promociju izuzetne knjige „Balkanski eseji“ Huberta Butlera (15. mart, Narodna biblioteka Srbije, 18h), koja će započeti razgovorom profesora Milana Ristovića, novinara Miloša Vasića, pisca i kritičara Teofila Pančića te pesnika i izdavača Krisa Agija (Chris Agee) o hrvatskom prevodu Batlerovih 39 briljantnih eseja, napisanih između 1937. i 1989. godine. Dan kasnije, u Kinoteci će biti prikazan jedinstven film o ovom značajnom piscu „Hubert Butler: Svedok budućnosti“.

Savremena pozorišna predstava koja se bavi fenomenom ‘odliva mozgova' - ‘What the fuck are we doing here?' biće izvedena 15. marta u beogradskom klubu Elektropionir. Ovaj uzbudljivi farsični kabare sa jakom muzičkom komponentom baziran je na ličnim ispovestima autorskog tima i otvara teme perspektive i očekivanja mladih u Srbiji, emigracije, ksenofobije, identiteta i predrasuda u srpskom društvu. Predstava je socijalno angažovana, a u isto vreme i duhovita. Bavi se fenomenom „odliva mozgova” polazeći od činjenice da se svake godine veliki broj mladih i obrazovanih ljudi seli u inostranstvo. Pomenuti fenomen nije samo usko vezan za Srbiju već za celu Evropu.

Glavni grad će se i ove godine, zahvaljujući Beogradskom Irskom Festivalu, pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju irski nacionalni praznik Dan Svetog Patrika, 17. mart, pa će nekoliko gradskih lokacija, uključujući Most na Adi, biti osvetljeno irsko-zelenim svetlom.

Pripremili smo i zanimljiv zabavno-gastronomski program za vikend Svetog Patrika (17-18. mart), a preporučujemo i segment „Otvoreni ateljei“, kroz koji možete upoznati ateljee poznatih beogradskih umetnika.

Detaljne informacije o programu možete pronaći na sajtu Festivala - www.irishfest.rs

 
vaši komentari (0) Komentari   pošaljite komentar
 
povratak na prethodnu stranu
 
 
 
 
 
Pretraga  
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Powered by: IT Service
  copyright © 2006-2011 Ogledalce.co.rs sva prava zaštićena