vline1
Ogledalce.co.rs logo  
Kategorije oglasa Početna Mali oglasi Upis firmi Index firmi Marketing  
POSAO
USLUGE
NEGA LICA I TELA
SHOPPING
SVE ZA VENČANJE
SVE ZA DECU
KUĆA I BAŠTA
GASTRONOMIJA
SPORT I REKREACIJA
ZDRAVLJE I MEDICINA
HOBI I RAZONODA
 
 
 
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
 
 
TEKST    
 
       
Gaša Šeprtlja dolazi kroz knjige, izložbu i film
Izvor: 2i Film
vaši komentari (0) Komentari pošaljite komentar

Gaša Šeprtlja“, na francuskom Gaston Lagaffe, humoristički je strip Andrea Frankena (1924-1997), genija evropskog stripa i humora. Serijal se pojavio 28. februara 1957. u belgijskom magazinu Spiru i prati dogodovštine Gaše, „besposlenog junaka“, čiji dolaze iz lenjosti ili „korisnih“ izuma, što se završava uništavanjem kancelarije. Strip je uvršćen u Mondov spisak „100 najboljih knjiga 20. veka“. U galeriji Francuskog instituta u utorak, 6. marta 2018. godine sa početkom u 19h je na otvaranje strip izložbe Mabreee, izložba Gaše Šeprtlje! Izložba se sastoji od strip tabli i ilustracija čuvenog junaka nastalog iz pera Andrea Frankena. A u aprilu nas očekuje i njegova ekranizacija u filmu "Gaša Šeprtlja" koji stiže u bioskope od 5. aprila u distribuciji 2i Film.

„Gaša Šeprtlja“ je i kod nas jedan od najpopularnijih stripova. U Srbiji i Jugoslaviji izlazi od 1965. u brojnim izdanjima, a najpopularniji je u prevodima Đorđa Dimitrijevića, koji je prevodio i stripove „Talični Tom“ i „Asteriks“. Nedavno je dovršeno objavljivanje celokupnog „Gaše“ na srpskom jeziku u šest knjiga, sa Dimitrijevićevim prevodom, na osnovu francuskog kanonskog izdanja, uključujući i table koje do sada nisu objavljivane u Srbiji i regionu. Izdavač je beogradska izdavačka kuća „Beli put“, poznata po uvođenju koncepta integrala u naše izdavaštvo, u saradnji sa „Darkvudom“, izdavačem Frankenovih stripova „Spiru i Fantazio“ („Spira i Ćira“) i „Marsupilami“.

Izlazak sabrane edicije „Gaše Šeprtlje“ i najava novog igranog filma biće obeleženi izložbom i promocijom u utorak, 6. marta sa svečanim otvaranjem od 19h, u Francuskom institutu u Beogradu (Zmaj Jovina 11). Izložba traje do 4. aprila i ima dve celine. Najveći deo su Gašine ilustracije i table koje je crtao Andre Franken, a naporedo, Udruženje stripskih umetnika Srbije (USUS) predstavlja radove stripara iz Srbije koji su bili vezani za Frankenovo okruženje ili su dali svoju posvetu majstoru. Pored toga publika će videti premijerno trejler, postere i druge materijale iz samog filma „Gaša Šeprtlja“.

Na izložbi u Francuskom institutu biće ekskluzivno predstavljen i trejler novog francuskog igranog filma „Gaša Šeprtlja“, čija je svetska premijera zakazana za 4. aprila, uporedo sa domaćom u  distribuciji kuće „2i film“.

Istog meseca, 26-28. aprila, u Dečjem kulturnom centru Beograda biće održan „Gašin sabor“ - prvi festival karikaturalno-humorističkog i porodičnog stripa, posvećen ove godine Andreu Frankenu.

 
vaši komentari (0) Komentari   pošaljite komentar
 
povratak na prethodnu stranu
 
 
 
 
 
Pretraga  
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Powered by: IT Service
  copyright © 2006-2011 Ogledalce.co.rs sva prava zaštićena