vline1
Ogledalce.co.rs logo  
Kategorije oglasa Početna Mali oglasi Upis firmi Index firmi Marketing  
POSAO
USLUGE
NEGA LICA I TELA
SHOPPING
SVE ZA VENČANJE
SVE ZA DECU
KUĆA I BAŠTA
GASTRONOMIJA
SPORT I REKREACIJA
ZDRAVLJE I MEDICINA
HOBI I RAZONODA
 
 
 
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
 
 
TEKST    
 
       
Veče napolitanske muzike GALA NAPOLITANO
Izvor: Opera & Theatre Madlenianum PR
vaši komentari (0) Komentari pošaljite komentar

Velika scena Opere i teatra Madlenianum, 02. i 03. decembar 2017. u 19:30 časova - Madlenianum je oduvek bio poznat kao hram muzike koji je ugostio mnoge vrhunske muzičare. U prednovogodišnjem raspoloženju, dve večeri za redom, pod naslovom GALA NAPOLITANO sa juga Italije nam stiže predstava na temu „klasične napolitanske pesme”, od njenog nastanka do danas, sa posebnim osvrtom na period od 17. do 19. veka, dočaravanjem raznih – ne samo umetničkih – vitalnih aspekata i momenata, koji su zajedno doprineli tome da se niz generacija i pojedinaca iz različitih kulturnih, teritorijalnih i društvenih slojeva, zanese, očara i inspiriše.

Anđelika Sepe kao idejni tvorac i reditelj predstave, Antonio Karlućo, oboje na gitarama, tenor Anibale Markezini i sopran Norma Pući predstavljaju odabrani repertoar, sa najautentičnijim draguljima klasičnih napolitanskih pesama, u kojima se prepoznaju sve osobine ljudskih osećanja i strasti – ljubav, osmeh, radost… U tome ih zdušno podržava orkestar maestra Pina Tafuta – čiji su svi članovi profesori Konzervatorijuma San Pietro u Maieli, zatim maestro Emidio Auzielo na udaraljkama i bubnjevima, uz pratnju balerina koje plešu tarantelu. Ovaj vrhunski ansambl će pružiti beogradskoj publici osobine koje, kao vlastitu tradiciju i oličenje, Napolitanci unose u međuljudske odnose.

Sa željom da se promoviše napolitanska umetnička i kulturna baština, muzika će biti ispraćena fotografijama, crtežima i filmovima, i pored muzike, atmosferom će se naglasiti osobine opšte poznate kao pozitivne, koje su doprinele da se postepeno formira i transformiše „karakter” grada Napulja i jednog nacionalnog geografskog predela, koji su opšte poznati na zemaljskoj mapi, i sveta i osećanja, kao jedinstveni i neponovljivi.
 
Na ovom putovanju koje se prevodi kao jedna stranica „kulture življenja”, nalazi se magični balans između dve suprotne prerogative poetičnog muzičkog izraza napolitanske tradicije: izazvati osmeh/pustiti suzu.
 
Anđelika Sepe (Angelica Sepe) je poznata kao “ambasador italijanskih folklornih pesama u svetu”. Učenica je Roberta Murola, ugledna kantautorka i muzičarka. Svojim nastupima po čitavom svetu: Sjedinjene Američke Države, Kanada, Kuba, Brazil, Japan, Švedska, Španija, Nemačka, Francuska, Engleska... daje veliki doprinos širenju umetničke baštine Italije. Anđelika Sepe, u svojoj muzici i glasu, nosi autentična obeležja italijanske tradicije koja se vremenom obogatila novim strastima i entuzijazmom. Nalazi inspiraciju u korenima svoje zemlje, korišćenju antičkih instrumenata, stvarajući na taj način svesnu i smelu simbiozu mirisa, boja, zvuka, vokalnih i muzičkih izražavanja. Njen moćni glas je podržan muzičkim aranžmanima virtuoznih članova orkeestra i inspirisan etno-jazz-om. Poznata je kao humanitarac i aktivista na brojnim humanitarnim misijama, podržava društvene projekte za pomoć izbeglicama, za širenje kulture nenasilja, poštovanje individualnih izbora, ljudskih i društvenih vrednosti. Nastupala je i za papu Đovanija Paola i za Majku Terezu. Od 2012 . godine, za 100. godišnjicu maestra napolitanskih pesama Roberta Murole, organizuje niz koncerata i potpuno se posvećuje promovisanju klasične napolitanske pesme. Postiže veliku popularnost, gostuje u niz TV emisija, predstava i koncerata pod nazivom Napulj u mom srcu, istorija napolitanske pesme …Od 2014. godine  je zaživeo novi projekat o Napulju sa kojim kroz muziku i stare fotografije i snimke, predstavlja svoj predivni grad.  

Antonio Karlućo (Antonio Carluccio) pevač, kantautor, kompozitor, glumac, rođen je u Napulju. Učestvuje u mnogobrojnim televizijskim emisijama u Italiji. Godine 2001. na festivalu Sanremo bio je jedan od umetnika koji su sa pesmom “Di sole e d’azzurro” pratili poznatu pevačicu Giorgia-ju. To iskustvo mu je omogućilo da, kao mladić sa samo 21 godinom, stupi u kontakt sa televizijskim svetom na visokom profesionalnom nivou, što će ga kasnije dovesti do saradnje sa međunarodno priznatim umetnicima kao sto su Michael Bolton, Anastacia, Laura Pausini  i sa mnogim italijanskim umetnicima medju kojima su i Eduardo De Crescenzo, Pino Daniele, Renato Zero. Paralelno sa pevanjem, nikad nije zapostavljao komponovanje, njegovu najveću strast još iz mladih dana. Godine 2003. kao kantautor snima svoju prvu ploču Sogni e Terra, u kojoj spaja mediteranske korene i ljubav za akustučni pop. Iste godine je dobio ulogu kao glumac i pevač u delu Tosca Amore Disperato slavnog italijanskog kantautora Lucio Dalla, sa kojom biva zapažen u muzičkom i pozorišnom svetu.  To iskustvo ga je dovelo do spoznaje da su upravo pevanje i komponovanje oblici umetnosti koji spajaju njegove dve najveće umetničke strasti i, neposredno nakon toga, dobija šansu da se oproba i kao kompozitor opere. Tako nastaje opera Actor Dei, posvećena Ocu Piu, svecu iz Pietralcine. Ovo delo je odmah osvojilo kritiku, tako da je u kratkom vremenu postalo poznato i cenjeno širom sveta. Kao glumac i vokalni umetnik postiže veoma značajnu karijeru, što mu omogućava i saradnja sa velikim dirigentima kao sto su Luis Bacalov, Pippo Caruso, Giangranco Lombardi  i Federico Capranica. Njegova strast ga je ubrzo dovela do komponovanja muzike za nekoliko kratkometražnih filmova. Upravo završava svoj drugi kantautorski projekat, zajedno sa svojom vernom grupom saradnika, operu Don Corleone.

Anibale Markezini (Annibale Marchesini) tenor, rođen u Rimu, u porodici umetnika. Počinje da peva sa 3 godine, a sa 4 snima svoj prvi CD, posle kojeg su usledili mnogi. Godine 1999. postiže veliki uspeh na čuvenom dečijem festivalu Zecchino d’oro sa pesmom Mitico Angioletto koju je napisao poznati autor Franco Fasano. Markezinijeva interpretacija je uključena u kompilaciju 20 najlepših pesama u istoriji dečijeg festivala. Sa 10 godina učestvuje u mnogim TV emisijama, čak i kao voditelj. Ubrzo su ga prozvali novim Pavarotijem. Sa 12 godina ima 12 snimljenih ploča koje se prodaju širom sveta. Postiže uspeh i u mjuziklu Passione e morte di Gesù u kojem igra ulogu Isusa. Sve više se usavršava i studira klasični i moderni klavir. Sa 18 godina ulazi u Konzervatorijum Santa Cecilija u Rimu i na Unverzitet Luiss Guido Carli gde je diplomirao 2014. U poslednjih 5 godina održao je koncerte u znak secanja na Enrika Karuza i Benjamina Điljia kao  i veoma važne  koncerte sa repertoarom napolitanske muzike. 

Norma Pući (Norma Pucci) sopran, od 2009. godine do danas stiče muzičko obrazovanje usavršavanjem na internacionalnim master studijima za pevanje, barokno pevanje, na seminarima na akademiji za usavršavanje  tehnike operskog pevanja  i muzičkih interpretacija. Godine 2015. diplomira pevanje sa najboljim ocenama na Konzervatorijumu Santa Cecilija u Rimu. Trenutno je na post diplomskim ekperimentalnim specijalističkim studijama drugog stepena za opersko pevanje pri Konzervatorijumu Santa Cecilija u Rimu. Održala je veliki broj solistickih i horskih koncerata. Ove godine nastupala je u Njujorku, u katedrali Saint John the Divine, u Pučinijevoj operi Turandot, u ulozi Liu. Učestvovala je u brojnim TV emisijama sa  repertoarom napolitanskih arija.

MAESTRO PINO TAFUTO – direktor orkestra “PINO TAFUTO” počinje da studira muziku i da svira klavir već sa 10 godina. U starijoj dobi sarađuje sa muzičarima internacionalne slave kao što su Franko Di Andrea i Amadeo Tomazi), usavršava džez i laganu muziku.  Od 1996. godine svira u orkestru RAI u Rimu, kao pijanista, i aktivno učestvuje u više televizijskih produkcija i emisija. Na Napuljskm festivalu učestvuje kao dirigent 2000-2001, a 2002. upoznaje legendu italijanske muzike – kantautora Đina Paolija. Usledile su muzičke i pozorišne turneje, realizacija CD-a, DVD-a Live, aranžmani i saradnje koje su izazvale buđenje interesa za njegov stvaralački opus od strane internacionalnih muzičkih kritičara. Od 2006. godine bavi se aranžmanom raznih pozorišnih predstava, sarađuje sa poznatim imenima džeza, poput Rikarda Galiana, Solis string kvartetom, Flavijom Boltrom i Rosariom Đulianijem. Godine 2009. izdaje prvi samostalni album nazvan Odlomci putovanja, koji je zabeležio veliki uspeh kod publike i kritike. Iste godine počeo je saradnju s kantautorom Ninom Buonkorem i sa Pepinom di Kaprijem, za kojeg je realizovao diskografske projekte. Poslednjih godina aktivno sarađuje na turnejama sa bubnjarem Tulijom De Piskopom, sa Studijom Mad-Entertainment, kao direktor orkestra, i pri realizaciji filmova za RAI. Za mjuzikl Karozone, Amerikanac iz Napulja (Carosone, l’americano di Napoli), koji je napisao prema tekstu poznatog publiciste Federika Vakalebre, sa glavnim protagonistom Salom Da Vinčijem angažovan je 2014. godine. Trenutno radi za televiziju RAI u raznim produkcijama.

Emidio Auzielo (Emidio Ausiello), renomirani je italijanski muzičar, ekspert za tehniku i funkcionalnost tradicionalnih napolitanskih instrumenata: udaraljke, daire, perkusije, tamoru, kao i za vokalna izražavanja. Njegovi aranžmani su plod sofisticirane evolucije stila, koja se odražava u prefinjenoj simbiozi sicilijanske i kalabrijske tradicije čiji je rezultat zanosni oblik  worldmusic-a iz kojeg nastaju neodoljive interpretacije od mediteranskog, španskog do severnoafričkog i brazilskog ritma.  

Mikele Montefusko (Michele Montefusco), diplomirao je klasičnu gitaru, a vremenom se posvetio istraživanju raznih muzičkih oblika što ga je učinilo kompletnim i svestranim muzičarem, koji sa lakoćom prelazi s električne gitare na portugalski quatro ili na južnoamerički gharango… Usavršavao se sa muzičarima kao što su Majk Stern, Gari Barton, Džon Skofild i drugi. Nedavno je diplomirao na komponovanju i džez aranžmanima sa Brunom Tomazom. Iako je dugogodišnji član italijanskog orkestra, ostvario je veoma bogatu karijeru kao solista i endorser. Sarađivao je sa značajnim umetnicima kao što su Enco Građanelo, Đino Paoli, Mikele Zarilo, Mija Martini, Roberto Murolo, Tulio De Piskopo, Džejms Seneze.

 
vaši komentari (0) Komentari   pošaljite komentar
 
povratak na prethodnu stranu
 
 
 
 
 
Pretraga  
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Powered by: IT Service
  copyright © 2006-2011 Ogledalce.co.rs sva prava zaštićena