vline1
Ogledalce.co.rs logo  
Kategorije oglasa Početna Mali oglasi Upis firmi Index firmi Marketing  
POSAO
USLUGE
NEGA LICA I TELA
SHOPPING
SVE ZA VENČANJE
SVE ZA DECU
KUĆA I BAŠTA
GASTRONOMIJA
SPORT I REKREACIJA
ZDRAVLJE I MEDICINA
HOBI I RAZONODA
 
 
 
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
 
 
TEKST    
 
       
Novosadski srednjoškolci zainteresovani za kreativne industrije
Izvor: Cinema City
vaši komentari (0) Komentari pošaljite komentar

Oko sedamdeset novosadskih srednjoškolaca imalo je priliku da se tokom meseca novembra zahvaljujući projektu „Kreativnost kao poziv“ bolje upozna sa profesijama iz oblasti umetnosti i kreativnih industrija.Udruženje Cinema City je uz podršku Uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada postaklo učenike uzrasta od 15 do 18 godina da iz prve ruke saznaju kako izgleda biti glumac, snimatelj, fotograf, grafički dizajner, vajar, pozorišni producent ili festivalski menadžer.

Kroz ovaj program neformalne profesionalne orijentacije mladi su imali mogućnost da provedu nekoliko sati „iza scene“, na radnim mestima umetnika i producenata u kulturi kako bi se upoznali sa procesima nastajanja umetničkih dela ili projekata i to iz perspektive koja nije dostupna običnoj publici.

Učenici su iza kulisa pratili probe i izvođenje pozorišnih predstava, pohađali časove vajanja, grafike i kamere na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, učestvovali na radionicama savremenog cirkusa. Na taj način stekli su dragoceno neposredno iskustvo i doživljaj određene profesije što im može od značaja prilikom odabira budućeg zanimanja.

U Gimnaziji Svetozar Marković održan je interesantan susret između učenika i profesionalaca u formi „Živih biblioteka“ gde je preko 40 srednjoškolaca „iznajmljivalo“ glumce, pozorišne producente, montažere poput knjiga. Kroz neformalne razgovore, đaci su mogli da postavljaju pitanja vezana za odabir profesije, školovanje, vrste poslova, način rada i druge aspekte bavljenja različitim zanimanjima.

Nakon „živih biblioteka“, zainteresovani učenici stekli su još dublji uvid u profesije kroz jednodnevne kreativne radionice gde su učili kako izgleda put od ideje do realizacije događaja poput festivala ili izložbe, šta znači baviti se audio-video produkcijom ili osmišljavati grafička rešenja.

Prema ocenama učenika, programi neformalne profesionalne orijentacije pomažu im da lakše sagledaju mogućnosti za dalje školovanje i odabir zanimanja, posebno kada se ima u vidu ubrzani rast i dinamičnost kreativnih industrija i stvaranje novih profesija u ovoj oblasti.

 
vaši komentari (0) Komentari   pošaljite komentar
 
povratak na prethodnu stranu
 
 
 
 
 
Pretraga  
Baner
 
Baner
 
 
 
Powered by: IT Service
  copyright © 2006-2011 Ogledalce.co.rs sva prava zaštićena