vline1
Ogledalce.co.rs logo  
Kategorije oglasa Početna Mali oglasi Upis firmi Index firmi Marketing  
POSAO
USLUGE
NEGA LICA I TELA
SHOPPING
SVE ZA VENČANJE
SVE ZA DECU
KUĆA I BAŠTA
GASTRONOMIJA
SPORT I REKREACIJA
ZDRAVLJE I MEDICINA
HOBI I RAZONODA
 
 
 
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
 
 
TEKST    
 
       
BEOGRADSKA PREMIJERA BALKAN DANCE PROJECT VOL. 3
Izvor: Madlenianum
vaši komentari (0) Komentari pošaljite komentar

Institut za umetničku igru, Tanzelarija udruženje za promociju savremenog plesa iz Bosne i Hercegovine i slovenački Festival Velenje premijerno će predstaviti projekat Balkan Dance project Vol. 3 (BDP) na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum 4. decembra s početkom u 20h. To je četvrto pojavljivanje pred publikom plesnih ostvarenja ove institucije, za koju se može reći da uspešno ostvaruje svoju misiju sledeći zacrtan credo povezavanja mladih umetnika s prostora Balkana radi podsticanja saradnje, razmene iskustava i unapređivanja ličnog i opšteg nivoa znanja u oblasti umetničke igre, kao i pridobijanja nove publike i popularisanja ove umetnosti.

Prvi deo večeri pripada delu pod nazivom Sablazan u dolini Šentflorijanskoj, rađenom prema farsi slovenačkog pisca Ivana Cankara, u koreografiji Aleksandra Ilića i režija Aleksandra Nikolića; muzička obrada Studio Lana – Lana Toković; kostimi i scenografija Melisa Musić i Neira Sinanbašić.

U drugom delu igrači će izvesti koreografiju Ivane Hadžihasanović (asistent koreografa Svea Thalia Ćatić) prema posthumno objavljenom delu našeg Nobelovca Ive Andrića Znakovi pored puta. Kostime je kreirala Janja Stjepić; dramaturški koncept Mirjana Blažević Lešić; scenska realizacija Zoran Lečić; narator Miki Trifunov; muzička obrada Studio Antika.

Treće delo je koreografija Igora Kirova, koji je inspirisan lepotom tradicionalne muzike ispevao plesnu odu ljubavi, nostalgije, čežnje i dobrote... Kostimograf Janja Stjepić; muzika (pesme) Amira Medunjanin, Božo Vrećo, Marko Luis.

U sva tri komada učestvuju isti igrači: Mojca Majcen (Slovenija), Ema Janković (Hrvatska), Zulejha Kečo i Branko Mitrović (Bosna i Hercegovina), Luka Živković i Jakša Filipovac (Srbija).
Balkan Dance Project (BDP) je međunarodna plesna platforma koja okuplja mlade, uspešne i perspektivne koreografe, plesače i druge umetnike iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Projekat povezuje umetničke stvaraoce iz različitih država sa zajedničkim kulturnim nasleđem, radi jačanja dijaloga među kulturama jezikom umetnosti. Pored zbližavanja, povezivanja i kulturne razmene, BDP ima za cilj razvoj moderne, odnosno savremene umetničke igre u široj regiji, predstavljanje plesnih produkcija u manjim mestima i edukacuju mlade publike. Misija BDP je da ojača plesnu scenu regiona da je spoji i poveže stvarajući platformu za razmenu ideja poslenika umetničke igre. BDP povezuje zemlje s jedinstvenim kulturnim identitetom prenoseći svoje ideje univerzalnim jezikom plesa.

Balkan Dance project Vol. 3 premijerno je izveden 14. oktobra ove godine na sceni Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, a repriziran 19. oktobra u okviru Festivala Velenje u Domu kulture u Velenju.

Ovogodišnji treći Balkan Dance Project podržan je od Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Instituta za umetničku igru.

Fotografije Ksenija Mikor i Zoran Lešić.

 
vaši komentari (0) Komentari   pošaljite komentar
 
povratak na prethodnu stranu
 
 
 
 
 
Pretraga  
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Powered by: IT Service
  copyright © 2006-2011 Ogledalce.co.rs sva prava zaštićena