vline1
Ogledalce.co.rs logo  
Kategorije oglasa Početna Mali oglasi Upis firmi Index firmi Marketing  
POSAO
USLUGE
NEGA LICA I TELA
SHOPPING
SVE ZA VENČANJE
SVE ZA DECU
KUĆA I BAŠTA
GASTRONOMIJA
SPORT I REKREACIJA
ZDRAVLJE I MEDICINA
HOBI I RAZONODA
 
 
 
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
 
 
TEKST    
 
       
51. Bitef održati od 22. septembra do 30. septembra 2017. godine.
Izvor: Bitef teatar
vaši komentari (0) Komentari pošaljite komentar

Nastavljajući praksu uvedenu prošle godine da prvu konferenciju za medije za predstojeći festival održi negde u regionu, tamo gde postoji neki konkretan razlog, Bitef je ove godine imao prvi susret s novinarima, našim i slovenačkim, u Drami SNG-a u Ljubljani, 12. juna. Na konferenciji su govorili, kao domaćin, Igor Samobor, direktor Drame, Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, Željko Hubač, v.d. direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i reditelj Jernej Lorenci. 

Otvarajući ovaj susret, Samobor je izjavio kako je Drami SNG-a velika čast da će ponovo gostovati na Bitefu, jednom od, kako je istakao, najznačajnijih regionalnih, evropskih i svetskih pozorišnih festivala. Na 51.Bitef pozvana je predstava Bibilja, prvi pokušaj u režiji upravo Jerneja Lorencija. Rad jednog od vodećih slovenačkih reditelja, čije su predstave s velikim uspehom nekoliko puta igrane na Bitefu, a neke su dobile i nagrade festivala, bio je glavni razlog zašto je prva konferencija 51. Bitefa organizovana baš u Ljubljani.
 
Pored predstave SNG, još jedna Lorencijeva predstava, Carstvo nebesko (radni naslov) biće izvedena u glavnom programu festivala i to premijerno: koprodukcijia Bitef teatra i Narodnog pozorišta iz Beograda, a za koje probe počinju ovih dana u Beogradu. Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica objasnio je da ova dva projekta ne vezuje samo to što imaju istog autora, već i to što se obe baziraju na "velikim naracijama", na bazičnim pričama/tekstovima naše civilizacije: projekat koji Lorenci počinje da radi u Beogradu zasniva se, naime, na srpskoj epskoj književnosti. Medenica je dodao, otkrivajući tako jednu liniju ovogodišnje selekcije, da se obe predstave tematski nadovezuju i na treću predstavu za koju se već u javnosti zna da će biti na 51. Bitefu, Planinu Olimp čuvenog flamanskog reditelja Jana Fabra. Ovaj scenski spektakl koji traje 24 sata, a koji su neki kritičari proglasili za najznačajniju predstavu nastalu u poslednjih nekoliko decenija, zasnovan je na celokupnoj grčkoj mitologiji, obrađenoj u njihovim epovima i tragedijama.

Željko Hubač je istakao da mu je veliko zadovoljstvo zbog toga što će Jernej Lorenci režirati u Narodnom pozorištu u Beogradu, ali i zbog toga što je napravljen koproducentski projekat između ove kuće i Bitef teatra, ističući da je predstava Rodoljupci u režiji Andraša Urbana, posle učestovanja na prošlom izdanju ovog festivala, dobila pozive za još neke važne festivale. On je irazio želju da Narodno pozorište uspostavi kontinuiranu saradnju i sa SNG-om, te naveo imena glumaca koji će igrati u predstavi Lorencija: Olga Odanović, Nada Šargin, Nataša Ninković, Bane Vidaković, Bojan Žirović, Branko Jerinić, Hana Selimović, Milutin Milošević i Slaven Došlo. Lorenci je izjavio da ga vrlo raduje što će prvi put raditi sa srpskim glumcima i da ga je ovom projektu privukla lepota i snaga srpske epike, što je vrsta književnosti koja ga i inače poslednjih godina najviše interesuje u pozorištu. Ipak, svestan je i svih rizika koji stvaraju potonje političke manipulacije ovom tradicijom, a tema koja njega u ovoj materiji najviše zanima jeste stalno identitetsko osciliranje između pozicije junaka i žrtve, bez mnogo šansi da se zauzme neka srednja, uravnoteženija pozicija.

 
vaši komentari (0) Komentari   pošaljite komentar
 
povratak na prethodnu stranu
 
 
 
 
 
Pretraga  
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Powered by: IT Service
  copyright © 2006-2011 Ogledalce.co.rs sva prava zaštićena