vline1
Ogledalce.co.rs logo  
Kategorije oglasa Početna Mali oglasi Upis firmi Index firmi Marketing  
POSAO
USLUGE
NEGA LICA I TELA
SHOPPING
SVE ZA VENČANJE
SVE ZA DECU
KUĆA I BAŠTA
GASTRONOMIJA
SPORT I REKREACIJA
ZDRAVLJE I MEDICINA
HOBI I RAZONODA
 
 
 
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
 
 
TEKST    
 
       
Bitef teatar - Scrape
Izvor: Bitef teatar
vaši komentari (0) Komentari pošaljite komentar

Premijera: 17. jun, 20h, u Bitef teataru - Scrape je istraživačko kreativni projekat inspirisan postupcima kojima se ljudsko telo naseljava raznim kulturološkim referencama, socijalnim odnosima i potrebama. Autori su krenuli od istraživanja sopstvenih slika tela, a onda i toga kako se sve može koncipirati ljudsko telo, kako se produkuju tela koja u društvenom kontekstu imaju određenu funkciju. Takođe su promišljali o tome kako koncipiramo drugog i kakvo je njegovo značenje u psihološkom, kulturološkom i društvenom kontekstu. Ovo istraživanje je na vizuelnom planu rezultiralo i stalnim poigravanjem sa svetlom, sa onim što se može ili ne može videti, saznati o drugom, odnosno o svim onim rubnim mestima našeg ličnog i zajedničkog iskustva.

Koncept i koreografiju predstave potpisuje Jovana Rakić koreograf i antropolog, a dramaturg predstave je Marko Pejović, psiholog, teoretičar umetnosti i pozorišni praktičar, čiji su principi analize plesnog dela koje izlaže u svojoj knjizi „Četiri diskurzivne tačke plesne prakse“ korišćeni u procesu nastanka predstave. Autori su takođe bili podstaknuti da promišljaju o tome šta znači prekinuti kontinuirano kretanje, koliko je moguće biti subverzivan u odnosu na stalni pritisak ka progresu i razvoju.

U fokusu ranijih radova autorke projekta bio je odnos prostora i vremena u koreografiji, predstavljen kroz kretanje, pripovedanje, položaj tela i meditaciju. Nakon bavljenja ovim konceptima, postala je zainteresovana za potencijal ljudskog tela da akumulira i pamti sadržaj koji je stekao spontano. Scrape traga za telesnim sadržajem koji je usvojen pod uticajem situacija i okolnosti u kojima se našao subjekat.

Kao osnov ovog projekta postoji umetnička praksa kojom su se autori predstave bavili u poslednjih nekoliko godina. Projekat se oslanja na praksu stvaranja plesnog izraza kroz lične izbore i odluke plesača, ispitivanje pozicije u širem društvenom kontekstu, odražavanje interesovanja i vrednosti u odnosu na kontekst u kojem žive i rade umetnici okupljeni na projektu.

Koncept i koreografija: Jovana Rakić
Dramaturgija: Marko Pejović
Izvođenje i umetnička saradnja: Jana Milenković, Milica Pisić, Natascha Schmelz
Dizajn zvuka: Bojan Palikuća
Kostim: Boris Čakširan
Grafički dizajn: Katarina Popović
PR: Sanja Ljumović
Produkcija: Ksenija Đurović

Ko-produkcija: Stanica Servis za savremeni ples uz podršku mreže Departures and Arrivals (DNA) kroz program Kreativna Evropa, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Bitef teatra, Magacina u Kraljevića Marka 4 i Doma kulture Studentski grad.

 
vaši komentari (0) Komentari   pošaljite komentar
 
povratak na prethodnu stranu
 
 
 
 
 
Pretraga  
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Powered by: IT Service
  copyright © 2006-2011 Ogledalce.co.rs sva prava zaštićena